Mergi la conţinutul principal

Planificarea financiară pentru familia monoparentală

Grijă fără griji
mama bruneta intinsa pe canapea ridica baietelul pe genunchi in zbor
mama bruneta intinsa pe canapea ridica baietelul pe genunchi in zbor

Pentru a crește copii fericiți, un părinte jonglează cu multe responsabilități ce țin de cămin, provocări profesionale, finanțe și multe altele. Toți părinții se confruntă cu preocupări similare, dar provocarea pentru un părinte singur este cu atât mai mare. În cele ce urmează vorbim despre soluții financiare în situații în care responsabilitatea nu se mai poate împărți la doi și cum poate fi gestionată lipsa. 

 

Conform unor statistici publicate de Eurostat în 2022, în Europa, 6,6% dintre familii sunt monoparentale. Un procent de 5,5% reprezintă femeile care își cresc singure copiii, în timp ce procentul de 1,1% este alocat bărbaților aflați în aceeași situație. 

 

Această realitate aduce provocări, dar poate fi și încurajator pentru un părinte, în ciuda limitărilor, să contribuie cu resurse emoționale, cât și financiare la toate reușitele celui mic. 

 

Dacă ești în căutarea unor soluții prin care să-i oferi copilului tău toate condițiile să prospere, descoperă ce drepturi financiare au părinți care fac parte dintr-o familie monoparentală, dar și cum să îți planifici finanțele mai eficient.

 

 

Familia monoparentală - aspecte legislative

 

Înainte de a te documenta despre beneficiile financiare pe care le poate primi familia monoparentală, este bine să clarificăm ce înseamnă o familie monoparentală, prin ochii legii 👀.

 

Conform legii 277/2020, familia monoparentală este cea formată dintr-o persoană singură ce are unul sau mai mulți copiii aflați în întreținerea sa și care locuiesc împreună cu aceasta.

 

Termenul de „persoană singură” menționat mai sus face referire la persoana care se află în una dintre următoarele situații:

 

  • este necăsătorită;
  • este văduvă;
  • este divorțată;
  • are soțul/soția declarat/declarată dispărut/dispărută, prin hotărâre judecătorească;
  • are soțul/soția arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
  • nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile de mai sus;
  • a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile de mai sus.

 

Dificultăți cu care te poți confrunta atunci când ești părinte singur și cum să le rezolvi

 

Călătoria unui părinte singur nu este lipsită de obstacole sau provocări emoționale. Iată care sunt cele mai comune dificultăți cu care se confruntă părinții singuri și câteva soluții prin care situația poate fi echilibrată.

  • Gestionarea timpului: părinții singuri se pot confrunta cu o presiune crescută în gestionarea timpului, încercând să echilibreze responsabilitățile profesionale și personale. Dacă te regăsești în această situație, pentru a trece peste obstacol, stabilește priorități clare pentru fiecare zi, creează un program eficient și nu ezita să ceri sprijin din partea rudelor sau a prietenilor.
  • Stresul emoțional: poate apărea din cauza gestionării singulare a multiplelor provocări ce țin de casă și de familie. Pentru a-l minimiza, adoptă tehnici de gestionare a stresului, precum exercițiile fizice, meditație, consiliere psihologică.
  • Stresul financiar: sursa de venit la singular poate să nu fie întotdeauna suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile. De aceea, este important să te informezi cu privire la drepturile financiare pe care le ai ca părinte singur și să îți planifici într-un mod eficient finanțele personale.

 

👉 Descoperă regula 50/30/20 și află cum o poți folosi pentru a-ți planifica finanțele personale.

 

Drepturile financiare de care beneficiezi - ajutoare pentru familii monoparentale

 

Dacă situația ta familială corespunde caracteristicilor de mai sus, trebuie să știi că poți beneficia de ajutoare de la stat oferite pentru familii monoparentale. Acestea te pot ajuta să depășești mai ușor provocările financiare pe care le poți înfrunta ca părinte singur.

 

femeie bruneta poarata o camasa cu dungi si priveste fetita blonda alaturi de ea la masa

 

Pensie alimentară/de întreținere

Pensia alimentară, denumită în art. 529 din Codul Civil și pensie de întreținere, reprezintă un drept pentru părintele care a rămas să locuiască împreună cu copilul și o responsabilitate de plată pentru părintele nerezident.

 

Cuantumul pensiei alimentare poate să difere de la o situație la alta, de cele mai multe ori, în funcție de salariul părintelui care trebuie să o plătească și de numărul de copii. 

 

Astfel:

  • pentru 1 copil, pensia alimentară poate fi de până la ¼ din venitul lunar net al părintelui nerezident;
  • pentru 2 copii, pensia alimentară poate fi de ⅓ din venitul lunar net al părintelui nerezident;
  • pentru 3 sau mai mulți copii, pensia alimentară poate fi jumătate din venitul lunar net al părintelui nerezident.

 

Totuși, cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

 

Pensia alimentară poate fi solicitată până când minorul împlinește vârsta de 18 ani sau pe toată perioada în care acesta studiază, dar nu mai târziu de 26 de ani. 

 

Ajutor de incluziune

Conform Legii 196/2016, începând cu 1 ianuarie 2024, ajutorul de incluziune înlocuiește ajutorul social și alocația de susținere - o altă formă de sprijin oferită până în 2023 familiilor monoparentale ce realizează venituri nete lunare pe membru de familie cel mult egale cu salariul minim net pe economie.

 

Începând cu 2024, venitul minim de incluziune va fi compus din:

  • ajutorul de incluziune – suport  financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 275 lei/lună;
  • ajutorul pentru familia cu copii – suport financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 700 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani.

 

Pentru familiile monoparentale care beneficiază de ajutor de incluziune, precum și pentru cele cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar este de:

  • 120 de lei pentru familia monoparentală cu 1 copil;
  • 240 de lei pentru familia monoparentală cu 2 copii;
  • 360 de lei pentru familia monoparentală cu 3 copii;
  • 480 de lei pentru familia monoparentală cu 4 copii sau mai mulți.

 

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/ lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului este de:

 

  • 110 lei pentru familia monoparentală cu 1 copil;
  • 215 lei pentru familia monoparentală cu 2 copii;
  • 325 de lei pentru familia monoparentală cu 3 copii;
  • 430 de lei pentru familia monoparentală cu 4 copii sau mai mulți.

 

Pentru a putea beneficia de acest ajutor, copiii trebuie să frecventeze o formă de școlarizare. Totodată, în cazul în care copilul pentru care se primește ajutorul financiar înregistrează un număr de peste 15 absențe nemotivate/lună, cuantumul ajutorului se diminuează cu 50%.

 

Tichete sociale

Tichetele sociale fac parte din programul „Sprijin pentru România”și sunt în cuantum de 1.500 de lei, în 2024. Potrivit proiectului, banii vor fi distribuiți în 6 tranșe, o dată la 2 luni, fiecare tichet valorând 250 de lei și având o valabilitate de 12 luni de la emitere.

 

Un alt tip de sprijin financiar, tot sub formă de tichete sociale, se acordă pentru sprijin educational copiilor care provin din familii monoparentale și nu numai. În fiecare an școlar din perioada 2023-2027, copiii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pot primi tichete sociale în valoare de 500 lei/copil, într-o tranșă unică.

 

Bursă de ajutor social 

Un alt sprijin financiar pentru copiii care frecventează o unitate de învățământ este bursa de ajutor social. Elevii proveniți din familii monoparentale pot beneficia de această bursă, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.

 

Bursa sociala se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu. În anul școlar 2023 - 2024, aceasta are un cuantum de 300 de lei și se acordă și în perioada vacanțelor școlare.

 

Sfaturi pentru o mai bună planificare financiară: cum să-i asiguri copilului un viitor mai bun

 

Pe lângă drepturile legislative și ajutorul financiar de care beneficiezi, atunci când ești părinte, este important să-ți creezi niște obiceiuri financiare sănătoase. Acestea te pot ajuta să îi oferi copilului tău tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios și, în același timp, pun bazele unui viitor mai bun. 

 

Iată câteva sfaturi pe care le poți avea în vedere pentru o mai bună planificare financiară:

 

  1. Stabilește un buget lunar. Acesta ar trebui să pornească de la suma tuturor veniturilor tale lunare și să conțină toate cheltuielile esențiale, precum rata sau chiria, utilitățile, hrana și îngrijirea copilului. Pe lângă aceste cheltuieli, nu uita să incluzi și anumite cheltuieli variabile, cum ar fi cele de transport, diverse abonamente etc. Analizează această categorie și identifică acele cheltuieli la care poți renunța sau pe care le poți diminua, cu scopul de a economisi.

 

👉 Poți economisi pentru viitorul copilului tău, alegând planul Academica de la NN. Când va împlini 18 ani, copilul tău va putea beneficia de suma economisită, pentru studii în străinătate sau pentru orice alt scop. În plus, dacă, între timp, ceva se întâmplă cu tine, NN va plăti primele, astfel încât cel mic să aibă viitorul financiar pe care l-ai plănuit, chiar dacă nu-i vei mai fi alături.

  1. Creează un fond de urgență: încearcă să economisești o sumă mică în fiecare lună, pentru a construi treptat un fond de urgență. Acesta te poate ajuta să faci față provocărilor neprevăzute, fără să recurgi la împrumuturi. 👉 Află ce este un fond de urgenta si cum poți să-l constitui.

 

  1. Asigurările, un aliat financiar în momentele delicate: acestea îți oferă o anumită protecție financiară, în caz de evenimente neprevăzute. Astfel, vei avea suport să le depășești, fără să te destabilizezi din punct de vedere financiar. 

 

👉Pentru a fi alături de copilul tău în fața neprevăzutului, nu uita să ai grijă și de tine. Poți alege asigurarea de sanatate NN și, în caz de accident sau boală, ai parte de suport financiar și acces la cea mai mare rețea de spitale și clinici private din România.

 

  1. Educație financiară: investește timp în educația financiară a familiei. Cu cât știi mai multe despre investiții și gestionarea banilor, cu atât poți lua decizii mai bune pentru viitorul vostru financiar. Există diverse resurse gratuite care te pot ajuta în acest sens, cum ar fi cărțile, podcasturile de specialitate și cursuri online gratuite. 

 

Concluzionând, în fața provocărilor specifice pe care le aduce statutul de părinte singur, luarea unor decizii informate și responsabile în ceea ce privește gestionarea banilor înlătură din presiune și oferă soluții alternative.

 

Pentru a crește copii într-un mediu armonios, indiferent de configurația familială, stabilitatea și securitatea contează. O mamă sau un tată poate asigura un astfel de mediu prin cultivarea unei rețele de susținere. Fie că vorbim de ajutor de la prieteni, familie, asigurări sau comunitate, un părinte nu este niciodată singur.