Mergi la conţinutul principal

Stresul financiar în cuplu - 5 soluții pentru cele mai frecvente provocări

Financiar
cuplu
barbat blond mananca sandwitch si se plimba cu iubita lui

Orice cuplu stabil ajunge, la un moment dat, să comunice și despre subiectul banilor. Și chiar dacă nu întotdeauna aceste discuții sunt confortabile, ele sunt necesare pentru bunăstarea unui cuplu. 

 

Pentru a ne putea raporta la siguranța financiară cu relaxare și cu optimism, este necesar, întâi de toate, să învățăm să explorăm aspectele financiare, fără să ne lăsăm copleșiți de stres. Orice provocare are întotdeauna și o soluție, așa că, în acest articol, ne-am propus să venim cu mai multe clarificări despre ce înseamnă stresul financiar, când apare, care sunt efectele stresului, dar și cum îl poți gestiona în cuplu. 

 

Care sunt cauzele stresului financiar

 

cuplu se uita in vitrina unui magazin vestimentar

 

În principal, stresul financiar este cauzat de: lipsa banilor, prezența datoriilor, incapacitatea de a acoperi cheltuielile lunare.

 

Într-o relație, stresul financiar poate fi și o urmare a unei planificări financiare nepotrivite sau a unei gestionări neadecvate a bugetului. Există și situația în care partenerii au viziuni diferite despre bani, modalități diverse de a cheltui sau de a investi banii.

 

Care sunt efectele stresului financiar

 

Ca orice altă formă de stres, și cel financiar poate avea o serie de efecte. Printre cele mai des menționate efecte ale stresului asupra organismului se numără: probleme de concentrare, imunitate scăzută, insomnii, stări de anxietate, iritabilitate sau schimbări de dispoziție, accelerarea ritmului cardiac, tulburări digestive sau ale tractului gastro-intestinal. 

 

Lista aceasta nu trebuie să te sperie, ci doar să te ajute să le conștientizezi și să faci schimbările potrivite. De asemenea, această listă poate fi un punct de plecare pentru a discuta deschis cu partenerul sau partenera ta. Poți întreba inclusiv care sunt preocupările sale legate de partea financiară, cum vede situația, cum crede că vă pot influența relația aceste efecte și cum simte că le puteți gestiona împreună. 

 

👉  Bunăstarea familiei este importantă chiar și în momentele când stresul financiar pare să primeze. Descoperă cum poți să contribui la bunăstarea emoțională a familiei tale și care sunt mijloacele la îndemână.

 

5 soluții pentru gestionarea stresului financiar

 

2 cafele pe masa si maini

 

Stresul financiar poate fi combătut printr-o serie de acțiuni. Și dacă nu știi exact de unde să începi, iată câțiva pași care pot fi de folos:

 

  1. Discutați deschis 

 

Da, discuțiile despre bani sunt incomode, însă pot fi și o oportunitate de a crește împreună, atât venitul, dar ma ales încrederea și sprijinul reciproc. A vorbi despre bani nu înseamnă doar conversații despre facturi, cheltuieli, credite sau cine plătește nota la restaurant. Discuțiile despre bani pot fi, de asemenea, despre obiective financiare pe termen mediu și lung, visuri, proiecte și călătorii în care vreți să investiți împreună. 

 

  1. Faceți ordine în buget

Pe cât de simplu este acest obicei, pe atât de valoros poate deveni atunci când îl aplicați împreună. Pentru a putea îmbunătăți sănătatea financiară a cuplului este important să aveți o claritate asupra situației actuale. Observați fiecare dintre voi pe ce cheltuiți cei mai mulți bani și ce soluții aveți pentru a eficientiza costurile. Pentru asta puteți crea un tabel excel sau puteți folosi aplicații mobile pentru gestionarea bugetului, în care să treceți fiecare cheltuielile, timp de 3-4 luni. 

 

👉 Există o formulă pentru planificarea bugetului? Află mai multe detalii în articolul: Regula 50-30-20.  

 

  1. Stabiliți un obiectiv comun de economisire

 

Indiferent că aveți sau nu viziuni diferite asupra finanțelor, câștigați diferit sau alegeți să investiți banii diferit, cu siguranță pot exista și obiceiuri comune. Stresul financiar poate fi gestionat mai ușor atunci când ambii parteneri aleg să se implice activ și să găsească soluții comune. De multe ori, stresul financiar este cauzat de o lipsă de organizare și de gestionare corectă a banilor. 

 

O strategie pe care o puteți implementa este să vă stabiliți un obiectiv comun de economisire. Stabiliți ce sumă pune fiecare lunar, cât să vă fie confortabil și, eventual, alegeți și un proiect sau vis comun în care vreți să investiți banii pe viitor. În această etapă este foarte important să aveți amândoi răbdare ca banii din contul vostru să se acumuleze și să așteptați ca eforturile pe care le faceți să dea roade în timp. 

 

O altă modalitate prin care poți pune în aplicare acest pas este să apelezi la instrumente financiare precum asigurarea de viață, pe termen lung, prin care îi protejezi pe cei dragi ție și, în același timp, pui niște bani deoparte. Un astfel de instrument financiar este și Planul Regal de la NN. Cum funcționează? Te gândești cât vrei să economisești și în ce perioadă. Un consultant NN îți face un calcul și îți spune cât va fi prima de asigurare, adică suma pe care o vei avea de plătit lunar, trimestrial, semestrial sau anual. Tu decizi frecvența primelor. 

 

În plus, prin aplicația NN Direct ai acces direct pe telefon la informații despre asigurările tale NN. Este suficient să ai un smartphone și să descarci NN Direct din magazinul de aplicații. Odată instalată aplicația, activarea se întâmplă în câțiva pași simpli. 

 

👉 Un consultant financiar te îndrumă. Completează formularul pentru asigurare de viaţă cu economisire și ești contactat  în cel mai scurt timp. 

 

  1. Luați în calcul activitățile gratuite sau cu buget redus

 

Există mai multe modalități prin care puteți economisi și gestiona cheltuielile, fără să simțiți că pierdeți ceva. De exemplu, puteți înlocui o parte din ieșirile în oraș costisitoare cu activități gratuite sau cu buget redus. De exemplu: plimbări în parc, picnicuri, vizitarea muzeelor în zilele cu intrare liberă, implicarea în grupuri de voluntariat etc. Iar gătitul împreună este o activitate de cuplu delicioasă, sănătoasă și prietenoasă cu bugetul. 

 

  1. Diversificați sursele de venit

Pe lângă salariu, pot exista și alte surse de venit pe care merită să le luați în calcul pentru a gestiona stresul financiar. De exemplu, iată ce poți face: 

 

  • poți oferi consultanță în domeniile în care ai cea mai multă experiență; 
  • dacă ai abilități în domenii precum scriere, design grafic, programare sau marketing, poți oferi serviciile tale atât companiilor, colaboratorilor, cât și pe platforme online dedicate;
  • poți genera venit pasiv prin marketing afiliat. Despre acest subiect poți afla mai multe detalii în articolul de aici: Cum poți să generezi un venit pasiv: idei și metode pe care să le pui în aplicare;
  • împărtășește cunoștințele sau experiența pe care o ai în anumite domenii susținând cursuri online sau workshopuri;
  • în momentul în care reușești să ai un venit stabil, poți lua în calcul inclusiv instrumente de investiții ușor de gestionat. Un exemplu bun pot fi asigurările care includ și componenta de investiții. Acestea combină randamentul programelor de investiții pentru planurile tale cu protecția unei asigurări de viață. Află mai multe detalii pe pagina: Investiții.

 

Aspectele financiare pot fi provocatoare pentru orice cuplu. Însă, comunicând deschis, având încredere, planificând și aplicând soluțiile potrivite, veți reuși să gestionați lucrurile din timp.