Mergi la conţinutul principal

Descoperă-ți valorile personale și află cum le poți alinia cu obiectivele tale de viitor

Contează să fii bine
familie fericita se joaca cu cainele in gradina
familie fericita se joaca cu cainele in gradina

Gândul că astăzi trebuie să iei decizii spre care peste ani și ani să privești cu mulțumire și recunoștință te poate face să simți presiune, iar de îndată ce începi să nu mai acționezi doar pentru tine, ci pentru bunăstarea întregii tale familii, ai vrea să ai o busolă care să te ghideze. Un instrument care să-ți arate ce și cum să faci astăzi pentru bunăstarea, liniștea și prosperitatea de mâine.

Din fericire, acest sistem există și este compus chiar din valorile tale personale.

Te invităm într-o incursiune în lumea propriilor tale valori, care te va ajuta să le înțelegi, identifici și să le pui în aplicare atunci când iei decizii importante pentru viitor, cum ar fi cele privind sănătatea, protecția ta și a celor dragi sau planificarea financiară.

 

Ce sunt valorile personale și ce rol au în viața ta

În spatele fiecărei alegeri se află un mecanism de evaluare a opțiunilor disponibile. În acest proces, creierul nostru face distincții între lucrurile esențiale și cele mai puțin importante, așadar ordonează valorile în funcție de prioritatea lor. Dar cum funcționează, mai exact?

Alegerile în viață

Imaginează-ți că primești o ofertă generoasă de lucru într-un oraș pe care l-ai vizitat o dată, dar nu ți-a plăcut deloc. Jobul tău actual îți oferă un salariu satisfăcător, însă știi că munca ta valorează mai mult și vrei să-ți atingi potențialul. În plus, un venit mai mare te-ar ajuta să deschizi mica afacere la care te gândești de ceva timp.

Totuși, viața familiei tale este armonioasă: copilul este atașat de prietenii de la grădiniță, atât tu, cât și persoana iubită vă adorați casa și aveți numeroase activități pe care le faceți împreună în timpul liber, iar părinții tăi sunt suficient de aproape încât să-i vizitezi când dorești.

Cum procedezi ca să faci alegerea corectă? Vei pune pe un taler al balanței importanța banilor și ambiției și pe un altul, pe cea a familiei, confortului, distracției.

Procesul comparativ are loc în mod natural. Poate fi într-atât de rapid încât să nu conștientizezi că ai de-a face cu convingeri adânc înrădăcinate în personalitatea ta sau se poate întinde pe zile întregi, oferindu-ți răgaz să îți descoperi prioritățile.

Indiferent de situație, ceea ce compari sunt valorile tale personale. Le poți identifica și înainte de te confrunta cu situații concrete, dar înainte de toate, este important să știi cum și unde să le cauți.

👉 Pentru că unele dintre cele mai dificile alegeri apar atunci când valorile tale intră în conflict cu cele promovate la locul de muncă, îți recomandăm să citești și Relatia dintre valorile personale si valorile organizationale

 

Clasificarea valorilor personale

Înțelegerea tipurilor de valori individuale și a modurilor în care acestea sunt clasificate te va ajuta să le corelezi mai ușor cu arii specifice ale vieții tale.

Astfel, te vei conecta mai bine cu tine și vei avea controlul asupra deciziilor importante, dar delicate, cum ar fi cele referitoare la sănătate sau gestionarea banilor. În plus, atunci când îți cunoști valorile, poți reacționa mai rapid în contextele imprevizibile.

fata relaxata pe sezlong

Iată cum au fost clasificate valorile personale de către cercetători:

Modelul Richard Barrett sau ierarhia valorilor personale

Care erau cele mai importante nevoi ale tale pe vremea când erai bebeluș? Mâncare, adăpost, iubire. Dar în prezent? Lista s-a extins semnificativ pe măsură ce ai trecut prin fiecare stadiu de viață, iar acum te preocupă și aspecte mai profunde, cum ar fi relația cu sinele, dezvoltarea financiară sau fericirea oamenilor dragi.

Conform lui Richard Barrett, putem parcurge 7 niveluri ale dezvoltării personale și spirituale, iar valorile care ne ghidează se schimbă de la o etapă la alta:

1. Supraviețuire

La acest nivel, nevoile de bază se află în prim plan. Valorile care primează în această etapă vizează necesitățile esențiale - hrana, siguranța, stabilitatea.

2. Relații

Pe măsură ce ne dezvoltăm emoțional, accentul se mută pe zona relaționării. Începem să simțim nevoia de a fi incluși într-un grup și de a interacționa cu ceilalți, așadar ne dedicăm unor valori personale precum prietenia, comunicarea deschisă sau comunitatea.

3. Stimă de sine

Ulterior, devenim preocupați de latura identității personale și a succesului individual. Realizările obținute și aprecierea primită de la cei din jur au o importanță majoră în această etapă, iar autonomia, mândria și imaginea pozitivă despre sine ne aduc împlinire.

4. Transformare

În stadiul transformațional ne orientăm către dezvoltarea personală autentică și devenim fideli autoperfecționării, curajului, adaptabilității.

Este, de altfel, nivelul la care trecem de la preocuparea de sine la grija pentru binele colectiv, ceea ce îi aduce o importanță majoră în viața noastră.

5. Sensul vieții

La acest nivel, purtăm un dialog interior despre rostul vieții, reflectând asupra dezvoltării noastre de până acum. Valorile esențiale sunt cele care ne vor ghida acțiunile de acum înainte: integritatea, autenticitatea, pasiunea, onestitatea.

6. Contribuție

Pe măsură ce ne apropiem de vârful ierarhiei, simțim nevoia să lăsăm o amprentă asupra vieții celor din jur. Ne dorim să punem în folosul celorlalți abilitățile importante pe care le-am dobândit de-a lungul vieții, precum intuiția, empatia, spiritul de mentorat.

7. Serviciu dezinteresat

În ultimul nivel al dezvoltării conștiinței se află dorința de a trăi în armonie cu noi înșine și cu tot ce ne înconjoară. Compasiunea, smerenia și bunăstarea generațiilor viitoare ne preocupă în mod deosebit.

Tu ți-ai dat seama în ce stadiu te afli? Este important să știi că nu vârsta este cea care ne avansează de la un nivel la altul, ci dezvoltarea personală, emoțională și spirituală. Îți vei păstra majoritatea valorilor pe parcursul timpului, dar importanța lor se va schimba.

Valori-mijloc vs valori-scop

Un alt mod de a clasifica valorile este în funcție de rolul pe care îl au în viața noastră, așadar putem avea:

  • valori-scop, care reprezintă obiectivele sau realizările finale pe care le țintim în viață. Succesul profesional, armonia familială sau sănătatea fizică pot fi valori-scop, întrucât reflectă ceea ce ne dorim să atingem în timp și printr-un angajament constant.
  • valori-mijloc, care ne ghidează comportamentul și interacțiunile. De exemplu, onestitatea, respectul sau empatia sunt valori-mijloc, întrucât ele influențează modul în care comunicăm și ne conectăm cu ceilalți în diverse situații.

 

Listă de valori personale

Pe cât de complexe și diferite sunt viețile oamenilor, pe atât de stufoasă este lista valorilor personale. Iată care sunt cele mai comune:

Altruism

Ambiție

Aventură

Autenticitate

Autodisciplină

Bogăție

Bucurie

Cunoaștere

Colaborare

Comunicare

Compasiune

Conducere

Conexiune

Conștientizare

Creativitate

Curaj

Disciplină

Diversitate

Dreptate

Echilibru

Flexibilitate

Generozitate

Grija față de mediu

Independență

Integritate

Intuiție

Îmbunătățire continuă

Încredere

Învățare

Iubire

Libertate

Loialitate

Mindfulness

Onestitate

Optimism

Pasiune

Perseverență

Promisiuni

Recunoștință

Responsabilitate financiară

Responsabilitate socială

Respect

Răbdare

Sănătate

Sinceritate

Smerenie

Spiritualitate

Stabilitate

Toleranță

Umor

Unicitate

Unitate

Utilitate

Valoare

 

Cum să-ți identifici valorile personale

Cel mai util ajutor pe care îl ai la îndemână atunci când vrei să te reconectezi cu sinele tău este introspecția, așadar dialogul interior este principala tehnică pe care o poți folosi pentru a descoperi valorile care te definesc.

Notează pe o foaie sau printează o listă de posibile valori precum cea de mai sus și alocă-ți un timp doar pentru tine, în liniște totală și fără niciun fel de distragere. Apoi, încearcă unul sau mai multe dintre exercițiile următoare.

  1. Parcurge lista de valori și selectează-le pe cele mai importante. Pot fi între 10 și 20. Ulterior, redu lista progresiv, eliminându-le pe cele la care ai putea renunța dacă ar fi nevoie, până ce vei rămâne doar cu 5. Apoi, completează-le cu un verb, așa încât să le clarifici sensul. De exemplu, poți alătura verbul „a oferi” valorii „iubire”.
  2. Gândește-te la momentele care te-au făcut să simți cu adevărat recunoștință. Poate fi prima dată când ai văzut marea, ziua în care ai primit cheile de la casa pentru care ai strâns bani încă din facultate sau clipa în care doctorul ți-a dat vestea bună pe care o așteptai după multe săptămâni de stres. Cu ce cuvinte asociezi cele mai importante trăiri din viața ta? Caută-le corespondențele în lista de valori.
  3. Imaginează-ți o zi obișnuită din viața ta și ordonează-ți cronologic activitățile. Care sunt cele pe care le faci cu drag și pe care ți-ar plăcea să le eviți? În ambele cazuri, întreabă-te: „De ce îmi place să fac asta?” și „De ce nu îmi place să fac asta?”. Nu primele răspunsuri sunt cele pe care le cauți, ci cele pe care le vei găsi după ce te vei întreba „De ce?” de mai multe ori. Notează valorile pozitive obținute și opusurile celor negative.
  4. Amintește-ți câteva dintre momentele în care ai simțit furie. Cu toate că este o emoție negativă, e pe cât se poate de normală, iar introspecția asupra ei ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine. De obicei, lucrurile care te-au făcut să simți furie sunt cele care ți-au trădat valorile personale.

 

Cum să-ți aliniezi obiectivele și acțiunile cu valorile personale

Deși ai descoperit că dispui de convingeri solide, în unele cazuri poate fi dificil să le respecți cu fidelitate. Viața este imprevizibilă, iar atunci când te plasează în contexte neașteptate, tendința firească este să acționezi pentru binele de moment.

Cu toate acestea, simplul fapt că îți cunoști valorile te va ajuta să-ți imaginezi scenarii de viitor și în funcție de acestea, să-ți aliniezi acțiunile din prezent cu obiectivele pe termen lung.

cuplu analizeaza un document

Relația cu tine

Tu ești cea mai importantă parte a viitorului tău. Dacă tu ești bine, le vei transmite energia ta și celor pe care îi iubești și vei putea fi alături de ei atunci când au nevoie de tine. De aceea, un prim obiectiv pe care îl poți seta pentru relația cu tine este să te tratezi cu respect, grijă și înțelegere.

Vei reuși să menții o atitudine pozitivă vizavi de propria ta persoană dacă acorzi timp pentru autoreflecție. Este recomandat să:

  • ții un jurnal în care să notezi emoții, gânduri, experiențe;
  • aloci câteva minute la finalul zilei pentru a medita asupra acțiunilor tale;
  • te plimbi în natură, în timp ce lași gândurile să curgă de la sine.

👉  Citește și  Pe tine ce te face sa te simti linistit? și descoperă câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți regăsești energia pozitivă atunci când traversezi o perioadă de neliniște.

Sănătatea

În călătoria de construire a vieții pe care ți-o dorești, sănătatea fizică joacă un rol esențial. Este motorul tuturor acțiunilor tale și, de multe ori, cea care face diferența între posibil și imposibil.

Îi poți acorda importanța pe care o merită prin adoptarea unui stil de viață benefic pentru organism, care te va ajuta să previi afecțiunile care necesită timp pentru a se dezvolta.

Totuși, există lucruri pe care nu le poți controla sau împiedica. Ceea ce poți face este să anticipezi, pe măsură ce te îndepărtezi de o credință incertă: „Mie nu mi se poate întâmpla”.

👉 Poți crea de astăzi o plasă de siguranță financiară de până la 700.000 lei, pentru care versiunea ta din viitor îți va mulțumi în cazul în care sănătatea ta sau a familiei tale va fi în impas.

Cu asigurarea de sanatate pentru tine si familia ta de la NN, ai garanția că primești ajutor atunci când ai cea mai mare nevoie. Ia legătura cu un specialist NN și află cum te poți asigura că:

  • dispui de până la 100.000 de lei anual sau 200.000 lei după 5 ani, pentru spitalizare la stat și la privat, în spitale de top;
  • ai o acoperire de până la 500.000 de lei pentru tratarea cancerului, a arsurilor severe și pentru transplant;
  • poți fi alături de copilul tău în spital;
  • ai grijă și de cei dragi cu asigurări și opțiuni suplimentare.

Familia

Un alt palier important al vieții tale este relația cu familia, iar timpul petrecut alături de cei dragi este cel mai prețios. După muncă, îți dorești să faceți activități împreună, dar să te ocupi și de treburi casnice, și de dezvoltarea ta individuală, însă fără să-ți sacrifici valorile personale.

Iată câteva recomandări:

O zi, o prioritate

În loc să încerci să faci totul în fiecare zi, alocă zile specifice pentru anumite activități. De exemplu, poți stabili o zi în care să petreceți timp de calitate ca familie, o zi pentru activități casnice și o zi pentru dezvoltarea ta personală. Această structură te va feri de suprasolicitare.

Îmbrățișează flexibilitatea

Poți să creezi spații flexibile în programul tău pentru a face față situațiilor neprevăzute sau pentru a te adapta nevoilor familiei. Acest lucru te va ajuta să eviți stresul și sentimentul de vinovăție atunci când lucrurile merg diferit față de cum ai planificat inițial.

Revizuiește

La sfârșitul fiecărei săptămâni, ia-ți timp să analizezi cum ai reușit să-ți aliniezi valorile personale activitățile de zi cu zi. Ajustează-ți planurile în funcție de ceea ce a funcționat bine și ce putea fi îmbunătățit. Această revizuire te va ajuta să menții un echilibru sănătos pe termen lung.

Finanțe

Pentru a-ți îndeplini numeroase dintre nevoile, dorințele și obiectivele pe care le-ai setat pe termen mediu și lung, ai nevoie de stabilitate financiară.

Deciziile privind obținerea banilor, precum și economisirea lor și investițiile pentru viitor sunt puternic influențate de valorile tale personale.

👉 Spre exemplu, dacă responsabilitatea este una dintre valorile tale de bază, sunt șanse mari să-ți planifici bugetul cu chibzuință și să cântărești atent fiecare investiție. În acest caz, te poți orienta către instrumente care te vor ajuta să-ți asiguri securitatea financiară pe termen lung, precum asigurarea de viata cu componenta de economisire de la NN.

În funcție de necesitățile tale, poți personaliza planul de asigurare și economisire așa încât să devină o parte firească a vieții tale. Te bucuri de flexibilitate deplină, deoarece tu alegi valoarea primelor și frecvența de plată - lunară, trimestrială sau anuală.

mama si fiica in parc toamna

Carieră

Atunci când ceea ce îți dorești să obții pe plan profesional și ceea ce îți aduce satisfacție pe plan personal sunt în armonie, te simți împlinit și fericit. Munca ta nu mai este doar o responsabilitate, ci o pasiune care te motivează.

Ca să afli cum îți poți aplica valorile personale în carieră, răspunde la acest mic interviu și analizează-ți în liniște răspunsurile:

  • Cum se aliniază cele 5 valori personale principale ale mele cu cultura și valorile organizației în care lucrez?
  • Cum le pot integra mai bine în activitățile mele zilnice de la locul de muncă?
  • Care sunt sarcinile sau proiectele din cadrul organizației care nu se potrivesc cu valorile mele și cum pot aborda aceste situații în mod constructiv?
  • Ce schimbări sau ajustări pot face în rutina mea de lucru pentru a prioritiza valorile mele personale?
  • Există oportunități de voluntariat sau implicare în comunitate oferite de organizație care ar putea să mă ajute să-mi exprim valorile personale?

Identificarea și urmărirea valorilor personale nu este doar un exercițiu intelectual, ci o călătorie interioară profundă. Așadar, este important să îți aloci timp atât pentru a-ți identifica valorile personale, cât și pentru a vedea care sunt modalitățile prin care le poți alinia cu obiectivele și acțiunile tale. În acest fel, vei reuși să construiești un viitor solid pentru tine și cei dragi și vei trăi într-un mod autentic.

Psst! Poate te intereseaza si alte articole