Banii aduc liniște financiară, dar pot fi și un factor de stres, din cauza gestionării lor. Partea optimistă este că există metode și bune practici pentru a fi bine din punct de vedere financiar. Dacă ești curios și vrei să înveți cum să-ți îmbunătățești relația cu banii, informațiile prezentate mai jos îți vor fi de folos.
Cum îți influențează relația cu banii deciziile financiare
Cum iei o decizie bună sau proastă, în legătură cu banii? În funcție de partea creierului cu care acționezi.
Pe scurt, creierul rațional reprezintă gândirea ta analitică, adică strategii și obiective, inclusiv de ordin financiar. Creierul limbic este răspunzător de emoții și sentimente, iar creierul reptilian te ajută să supraviețuiești.
Dacă toți am lua mereu decizii financiare cu creierul rațional, probabil am fi experți financiari. Cum creierul nostru este structurat în trei părți care conlucrează, în relația cu banii intervin mai mulți factori decizionali. Credințele limitative sunt un bun exemplu.
Care sunt credințele limitative și cum te pot afecta pe plan financiar
Ce gândești despre bani îți poate afecta viața de zi cu zi. Principalele credințe limitative sunt următoarele:
Provin dintr-o familie săracă
Aceasta este o mentalitate care te limitează să prosperi din punct de vedere financiar, prin simpla consolare că nu ai prea mulți bani, deoarece provii dintr-o familie mai puțin înstărită.
Trecutul financiar al părinților tăi este una, construirea unui viitor mai bun pentru tine și familia ta este alta. Prin urmare, pentru a obține rezultate financiare mai bune decât au avut părinții tăi, este important să conștientizezi că povestea lor de viață nu este și povestea ta de viață. Trăiți în generații diferite, cu oportunități diferite, așa că și experiențele pot fi diferite. Asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm și să înțelegem poveștile lor.
Nu pot să gestionez banii
Înseamnă să lași circumstanțele, precum diverse situații și persoane, să decidă ce este mai bine să faci. În principiu, această credință pornește de la lipsa educației financiare. Fără să devii vreun expert financiar, poți învăța singur cum să-ți administrezi resursele financiare.
Ți-am pregătit și câteva sfaturi, pe care le vei găsi ceva mai jos. De asemenea, poți găsi informații utile citind 👉 mai multe despre fenomenul deinflatie, cum te afectează și ce măsuri poți lua.
N-am bani, deci nu îmi permit
O altă credință limitativă în privința banilor se referă la motivul că ai resurse financiare limitate. Acest lucru se întâmplă din două motive: fie nu gestionăm eficient emoțiile și deciziile în privința cheltuielilor, fie este nevoie să găsim opțiuni mai bune pentru venituri sau posibilități de a genera venituri suplimentare.
Ban la ban trage
Este o percepție greșită să consideri că banii trag doar la oamenii bogați, respectiv la aceia care provin din familii înstărite. Cu o gândire pozitivă și găsirea unor soluții de a-ți îmbunătăți viața financiară, poți scăpa și de această credință limitativă.
În completare, sintagma că „banii se fac cu munca grea” este tot un raționament greșit, preluat de la generațiile mai vechi. Realitatea este că sunt persoane care fac bani ușor, punându-și la treabă capacitățile intelectuale și dorința de a face ceva în acest sens.
Banii n-aduc fericirea
Unii mai spun că „banii nu sunt importanți”, ci contează mai mult fericirea și sănătatea. Este tot o credință limitativă, desprinsă din filme, literatură sau părerile anumitor oameni.
Cu bani poți cumpăra produse și servicii care să-ți asigure o viață mai bună. Prin urmare, faptul că ești o persoană prosperă din punct de vedere financiar nu înseamnă că îți afectează starea mentală. Dacă vei folosi veniturile cu inteligență, ai să vezi că poți fi și o persoană fericită.
Prin urmare, credințele limitative îți pot afecta foarte ușor viața financiară și, implicit,bunastarea emotionala. Scapă de ele și regândește pozitiv și constructiv planurile tale financiare.
👉 Cu NN poți faceplanuri de investitii, având în componență o asigurare de viață. Hai să vorbim de o ofertă personalizată nevoilor tale! Completează formularul de pe site și te sunăm în cel mai scurt timp posibil.
Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu banii
Îți sugerăm trei direcții către care să-ți îndrepți atenția, pentru a avea o relație mai bună cu banii tăi:
1. Gestionează-ți cheltuielile
Cel mai auzit sfat este „nu cheltui mai mult decât câștigi!”. Totuși, o metodă cunoscută de gestionare a banilor este50/30/20. Mai exact, 50% din venituri le aloci cheltuielilor fixe (alimente, facturi, impozite, întreținere, chirie etc.), 30% pentru cheltuielile variabile (timp liber, vacanțe, alte achiziții personale) și 20% pentru economii.
Un alt sfat este să eviți ceea ce se numește „shopping emoțional”, prin care cumperi tot felul de lucruri de care nu ai nevoie sau pe care le vei folosi foarte puțin. Pe scurt, cheltuieli inutile.
2. Stabilește-ți obiectivele financiare
Ce obiective financiare ai pe termen scurt, mediu și lung? Vrei o mașină, ai nevoie de un laptop sau visezi la o vacanță exotică? La începutul fiecărui an, este recomandat să-ți stabilești prioritățile, pentru a gestiona eficient veniturile. Este o preocupare importantă, care te va ajuta să îți gestionezi banii în așa fel încât să îți atingi obiectivele mai ușor.
3. Gândește-te la un plan de economii
Pentru starea ta de bine și pentru siguranța financiară în ceea ce privește viitorul și cheltuielile imprevizibile, este indicat să îți faci un cont de economii.
Începe să pui bani deoparte, în fiecare lună. Chiar dacă, inițial, poate fi vorba de o sumă mică (așa cum ai aflat mai sus, ideal ar fi 20% din venituri), ține-te de plan și vei avea un sentiment de siguranță, care îți va prinde bine.
👉 Descarcăaplicatia NN Direct, pentru a fi mai aproape de tot ce contează în asigurări și pensii NN. Ai acces la informații și operațiuni, direct de pe telefon.
În concluzie, banii sunt, fără dar și poate, o resursă prin care îți poți satisface nevoile și dorințele. Să dezvolți o relație bună cu banii tăi înseamnă să renunți la credințele limitative și să te folosești de metode și practici care îți aduc rezultate pozitive.