Câte concedii ai planificat până acum? Probabil că destule. De aceea, îți propunem astăzi un joc de imaginație pe termen lung: cum vrei să arate viața ta după ce ieși la pensie? Până la urmă, și aceasta poate fi văzută ca o vacanță. Poate chiar cea mai lungă. Din acest motiv, merită și o planificare pe măsură.
Descoperă, în cele ce urmează, cum poți să-ți planifici pensia ca pe o vacanță, fără să reduci din bugetul alocat destinațiilor pe care îți dorești să le explorezi până atunci.
Pensia ca o vacanță: cum o poți face posibilă? 3 tips & tricks
![cuplu in vacanta](/sites/default/files/2024-07/planificare-pensie_0.jpg)
Pensionarea poate arăta și altfel decât o rutină plictisitoare sau timp petrecut în fața televizorului. Poate fi o perioadă plină de aventuri, descoperiri și relaxare. Cum? Cu puțină planificare și câteva schimbări simple în stilul de viață și puțină disciplină în obiceiurile financiare. Iată cum poți face acest lucru posibil.
-
Începe să economisești devreme
Poate că acum ești tânăr și pensia pare un concept îndepărtat, dar adevărul e că timpul zboară. Și cu cât te gândești mai devreme la cum vrei să arate pensia ta, cu atât vei avea mai multe opțiuni.
Dacă încă nu știi ce punct de pornire să alegi, poți începe cu o investiție minimă în pensia ta privată facultativă. Tu decizi nivelul contribuției, poate fi între 45 de lei și până la 15% din venitul brut lunar salarial sau veniturile asimilate salariului. Și partea și mai bună? Poți schimba contribuția pe parcurs.
Așa cum probabil știi deja, sistemul de pensii din România este compus din cei patru piloni de pensii. Dacă primele două piloane de pensii sunt, de cele mai multe ori, „automatizate”, adică se rețin automat din salariu prin contribuția la CAS (contribuția de asigurări sociale), pensia facultativă depinde doar de tine și poți contribui mai mult.
👉 Cu cât începi să economisești mai devreme în pilonul 3, cu atât banii se adună în contul tău și îți pot completa veniturile la vârsta pensionării. Completează formularul de pe site și hai sa vorbim despre pensia privata facultativa.
Pensia facultativă
Singura pensie la care poți să contribui chiar și cu 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.
-
Ai grijă de sănătatea ta la orice vârstă
Pentru a te bucura pe deplin de orice experiență, asigură-te că îți menții sănătatea fizică și mentală. Nu uita să ai grijă de bunăstarea ta!
O stare de sănătate bună e un proces continuu, care trebuie întreținut pe tot parcursul vieții. Din fericire, există analizele medicale, care să ne ajute să depistăm din timp unele anomalii, precum și asigurările de sănătate, care ne permit să facem asta fără să resimțim vreun stres financiar major
Fă mișcare regulat, indiferent dacă e vorba de plimbări în parc, alergat, înot sau yoga. Activitatea fizică nu doar că îți menține corpul în formă, dar are și beneficii majore pentru sănătatea mintală, ajutând la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.
👉 Sănătate la puterea vârstei tale: top analize recomandate în funcție de vârstă.
-
Întreține o relație sănătoasă cu banii
Pe lângă grija pentru sănătate, experiențele care îți fac viața mai frumoasă la pensie necesită și un buget consistent. Desigur, pensia de stat (Pilonul I) și pensia privată obligatorie (Pilonul II) îți pot oferi un oarecare sprijin financiar după încheierea activității tale profesionale, dar oare este suficient?
Chiar dacă nu știm care va fi nivelul general de trai pe atunci, cel mai bine este să fii pregătit pentru orice. Și ca să-ți permiți asta, este important încă de pe acum să-ți construiești o relație sănătoasă cu banii. Iată cum poți face asta:
- Stabilește-ți un buget lunar pe care să-l respecți. Aici poți să te folosești de regula de economisire 50/30/20, conform căreia 50% dintre venituri merg către cheltuieli uzuale, 30% către dorințe și 20% către economii și investiții.
- Evită datoriile. Astfel, toate veniturile tale vor putea merge către asigurarea nivelului de trai pe care ți-l dorești.
- Construiește-ți un fond de rezervă pe care să te poți baza în momente neprevăzute.
Planificarea concediului vs. planificarea pensionării. Diferențe, asemănări, cum le împaci pe amândouă
Deși cele două par foarte diferite, concediul și pensionarea au multe în comun: ambele reprezintă perioade de relaxare și bucurie, dar necesită o planificare atentă pentru a fi cu adevărat reușite. Totuși, există și câteva diferențe.
Prima constă în scop și durată. În timp ce concediul este o pauză temporară de la rutina zilnică, pensia reprezintă o tranziție permanentă către o perioadă de viață mai relaxată și independentă.
Și complexitatea planificării financiare este diferită. Dacă pentru concediu este suficient să planifici cu câteva luni în avans, planificarea pentru pensie presupune o acumulare de resurse suficiente pentru a asigura un nivel de trai constant pe termen lung.
În cazul unui concediu, și obiectivele pot fi diferite. Fiind o perioadă limitată de timp, cel mai probabil te concentrezi pe experiențele de explorare și relaxare, în timp ce în pensie, obiectivele pot include securitatea financiară, sănătatea și împlinirea personală pe termen lung.
Deși diferențele par să fie mai multe decât asemănările, poți să împaci atât planificarea concediului, cât și planificarea pensionării, fără să o afectezi pe una dintre ele.
![familie mananca pepene rosu](/sites/default/files/2024-07/plan-de-pensii_0.jpg)
Cu cât începi mai devreme să planifici și să adopți metodele potrivite pentru fiecare dintre ele, cu atât mai bine poți gestiona resursele tale pentru ambele aspecte ale vieții tale.
Așa cum menționam și în prima parte a articolului, cu cât începi mai devreme să economisești, cu atât va fi mai ușor. În timp ce pentru a economisi bani pentru concediu poți să-ți deschizi un cont de economii, pentru planificarea pensiei, poți alege atât cotizarea la Pilonul III de pensii, cât și investițiile pe termen lung.
👉 Descoperă ce plan de investitii NN îți putem pune la dispoziție și hai să discutăm despre cum îți poți crea unul ușor, eficient, fără prea multe bătăi de cap.
Cum poți privi planificarea pensionării ca pe o planificare a propriului concediu
Pentru a-ți planifica perioada de pensionare ca pe un concediu, ai nevoie doar de timp să pui pe hârtie toate planurile pe care le ai, imaginație – ca să îți poți da seama cum vrei să arate viitorul tău, și să urmărești pașii de mai jos:
![cuplu fericit](/sites/default/files/2024-07/cum-planifici-pensia_0.jpg)
-
Gândește-te la pensie ca la o vacanță de lungă durată
Exact cum îți planifici vacanțele alegând destinații și activități care îți aduc bucurie, gândește-te la cum vrei să-ți petreci timpul la pensie. Vrei să călătorești în jurul lumii, să te muți într-o zonă pitorească sau să te implici în hobbyurile tale preferate?
Fă o listă cu tot ce îți dorești să faci și începe să te pregătești pentru aceste experiențe.
-
Cel mai bun moment să începi să economisești? Acum.
Știi deja că să te poți bucura de pensie, ai nevoie de stabilitate financiară. Și nu doar în prezent, ci și atunci când vei rămâne fără veniturile din salariu.
Iată câteva aspecte importante pe care le poți include în planificarea ta financiară pentru pensie:
- Diversificarea investițiilor este importantă pentru a-ți maximiza veniturile și a minimiza riscurile. Investește în acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale sau imobiliare, în funcție de profilul tău de risc. Consultă un consultant financiar pentru a-ți crea un portofoliu adaptat nevoilor și obiectivelor tale.
- Încearcă să achiți cât mai repede creditele și datoriile. Lipsa datoriilor te va ajuta să ai un buget mai lejer și să te concentrezi pe economii și investiții pentru pensie. Prioritizează achitarea datoriilor cu dobânzi mari, pentru a reduce povara financiară.
👉 Dacă vrei să-ți fie mai ușor să planifici pensia ca pe o vacanță, află mai multe detalii despre cum poti sa te pregatesti pentru momentul in care iesi la pensie.
-
Fii flexibil
Ca în cazul unui concediu, mereu pot apărea evenimente neprevăzute. La fel și în cazul perioadei de pensionare: planificarea financiară nu se încheie odată ce ai stabilit un plan. Monitorizează-ți periodic progresul și ajustează-ți planul în funcție de schimbările din viața ta. Flexibilitatea este cheia pentru a te adapta la noile realități și pentru a-ți menține stabilitatea financiară.
Așadar, bucură-te de vacanță! De zile mai lungi, de mare, de soare, munte și răcoare, timpul petrecut cu cei dragi și amintirile construite împreună. Și, nu uita, în vacanțe e bine să fii spontan, dar pentru la pensie este și mai bine să ai un plan și să pui deoparte an de an.
În concluzie, fie că planifici o vacanță de o săptămână sau o perioadă de pensionare care se întinde pe mulți ani, cheia este să te pregătești cu atenție și să iei în considerare toate aspectele importante: sănătatea, familia și situația financiară.
Surse foto: Shutterstock.