Mergi la conţinutul principal

Cum poți să generezi un venit pasiv: idei și metode pe care să le pui în aplicare

Financiar
tanara in living pe o canapea gri cu relaxata cu mainile la ceafa
tanara in living pe o canapea gri cu relaxata cu mainile la ceafa

Diversificarea surselor de venit și obținerea unui flux constant de bani nu sunt doar o strategie de bază pentru asigurarea securității financiare pe termen lung, ci și o dovadă a încrederii tale în tine și în potențialul pe care îl ai. 

 

Când ne uităm la finanțele personale și la sursele de venit, cele din urmă sunt clasificate, în general, în două tipuri principale: venit pasiv și venit activ. Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre cum să câștigi bani cu ajutorul surselor pasive de venit: ce sunt veniturile pasive, ce beneficii reale îți aduc și cum să le obții.

 

 

Diferența dintre venituri active și venituri pasive

Înainte de a afla cum îți poți construi o sursă suplimentară de venit, este important să știi ce înseamnă activ și pasiv, care este diferența dintre veniturile active și cele pasive.

 

Veniturile active sunt acele venituri pe care le obții prin implicare directă. Cel mai bun exemplu aici este salariul. Atunci când lucrezi într-o companie și primești un salariu lunar, acesta este direct influențat de munca depusă și de timpul investit la locul de muncă. În cazul în care activitatea ta în companie se încheie, automat nu vei mai beneficia de salariul respectiv.

 

Alte exemple de venituri active cărora li se aplică aceeași regulă pot fi veniturile unui liber profesionist (avocat, medic, consultant) sau ale unui antreprenor care gestionează direct activitățile zilnice ale afacerii sale.

 

Pe scurt despre veniturile active:

  • implicare continuă - venitul activ este dependent de timpul alocat și efortul investit, deci câștigul este condiționat de acestea
  • constrângere de timp - venitul activ necesită implicare activă
  • câștig limitat - potențialul de câștig este condiționat de orele lucrate 

 

Spre deosebire de veniturile active, veniturile pasive sunt cele pe care le poți obține fără o prezență activă constantă sau o implicare directă. În cea de-a doua parte a articolului îți prezentăm mai multe exemple de venituri pasive pe care să le pui în aplicare.

 

Pe scurt despre veniturile pasive:

  • implicare inițială, câștig constant -  prin setarea unui sistem care generează mai multe surse de venit
  • libertate de timp - pe măsură ce fluxurile generează venit pasiv, rămâne timp disponibil pentru alte preocupări
  • scalabilitate și flexibilitate - venitul pasiv are potențial de scalabilitate prin generarea mai multor surse de venit. 

 

Beneficiile unui venit pasiv: cum îmbunătățește calitatea vieții

Iată de ce beneficii te poți bucura atunci când obții unul sau mai multe venituri pasive:

  • Libertate financiară: veniturile pasive te ajută mai ales atunci când simți să faci o reconversie profesională, când nu te mai regăsești în jobul actual și vrei să faci o schimbare. Știind că, pe lângă salariul lunar, ai și alte surse de venit, șansele de a fi dependent de un anumit loc de muncă scad semnificativ. 

Dacă reușești să generezi venituri pasive suficiente cât să îți acoperi toate cheltuielile lunare, atunci poți inclusiv să iei o pauză de la job până când îți clarifici direcția pe care vrei să o urmezi în cariera ta. 

 

  • Flexibilitate în gestionarea timpului: odată ce ai pus în mișcare sursele de venit pasiv, nu va fi nevoie să lucrezi la ele în fiecare zi, ci există anumite intervale sau perioade în care trebuie să te implici.  Acest lucru îți oferă mai multă libertate, inclusiv posibilitatea de a te ocupa mai mult de hobbyurile tale sau de a petrece mai mult timp cu familia ta. 
  • Reducerea stresului financiar: Având una sau chiar mai multe surse de venit pasiv, ai posibilitatea de a-ți construi o bază financiară solidă pentru viitor, în timp ce te bucuri de prezent. Află mai multe informații despre acest subiect în articolul: Gestionarea stresului financiar

 

Vezi asigurări cu componentă de investiție

 

 

Cele mai populare 5 mituri despre venitul pasiv

 

tanara in bluza portocalie pe canapea se uita pe laptop

 

Ca orice alt subiect popular, nici conceptul de venituri pasive nu a scăpat de publicitatea negativă. Cu timpul, în jurul acestui subiect s-au format o serie de mituri. De aceea, pentru avea o perspectivă cât mai clară și corectă asupra venitului pasiv, te invităm să explorăm cele mai populare mituri asociate cu acest concept.

 

  1. Mit: Venitul pasiv nu implică deloc muncă.

Realitate: Chiar dacă veniturile pasive nu necesită adesea efort zilnic, este necesar un efort inițial pentru a le pune în mișcare și pentru a le menține.

 

  1. Mit: Toate sursele de venit pasiv sunt sigure.

Realitate:Anumite surse de venit pasiv, cum ar fi investițiile, pot implica riscuri, astfel că performanța poate varia și nu există garanții absolute.

 

  1. Mit: Venitul pasiv este doar pentru cei care au deja capital propriu.

Realitate: Oricine, indiferent de venit, poate să înceapă să construiască surse de venit pasiv, dacă urmează câteva recomandări pe care le menționăm în ultimul capitol al acestui articol.

 

  1. Mit: Venitul pasiv este întotdeauna constant.

Realitate: Veniturile pasive nu sunt întotdeauna constante și previzibile, ci pot varia în funcție de anumite schimbări economice sau de alți factori.

 

  1. Mit: Venitul pasiv este soluția pentru toate problemele financiare.

Realitate: Venitul pasiv este important, dar nu este singurul factor în gestionarea finanțelor personale. Este esențial să gestionezi înțelept și celelalte aspecte ale bugetului și ale planificării financiare.

 

Surse de venit pasiv

 

tanara blonda creata se uita pe laptop

 

Dacă te numeri printre persoanele care doresc să exploreze diverse strategii pentru a genera venituri pasive, descoperă mai jos câteva idei de venituri suplimentare care pot funcționa și pentru tine.

 

Investițiile: în ce poți să investești bani

 

O opțiune atrăgătoare și populară, folosită de tot mai mulți oameni pentru a genera venituri pasive, sunt investițiile. Acestea se pot împărți în mai multe categorii, în funcție de instrumentul financiar în care alegi să investești. Iată în ce poți să investești bani:

 

Investiții din acțiuni

Investițiile în acțiuni presupun achiziția de acțiuni ale unor companii care plătesc dividende periodice. Aceste dividende reprezintă o distribuire a profiturilor către acționari, printre care te vei număra și tu, oferind un flux constant de venit pasiv, în funcție de nivelul profitului obținut. 

 

Investiții în titluri de stat

Investițiile în titluri de stat presupun achiziționarea unor obligațiuni emise de stat, iar în schimb, pe lângă returnarea sumei investite la scadența titlului de stat, primești și o dobândă. 

 

Dintre toate tipurile de investiții, acestea sunt considerate a fi cele mai sigure, întrucât sunt garantate de către stat. De asemenea, pentru dobânda obținută în urma investițiilor în titluri de stat, nu este nevoie să plătești impozit, astfel că toată suma îți revine ție.

 

Dacă te întrebi în ce să investești sume mici, titlurile de stat pot fi o opțiune potrivită, deoarece valoarea lor nominală este de 1 leu.

 

Investiții în criptomonede

În contrast cu investițiile în titluri de stat, investițiile în criptomonede sunt considerate a fi cele mai riscante din cauza nivelului ridicat de volatilitate. Totuși, ca strategie pasivă, păstrarea criptomonedelor într-un portofoliu pe termen lung poate fi o strategie. 

 

Dacă ești atras de acest tip de investiție, îți recomandăm să te documentezi foarte bine înainte și să testezi variantele care sunt potrivite pentru tine. 

 

👉 Înainte de a decide în ce să investești, există 5 lucruri pe care sa le faci pentru a te asigura ca faci cea mai buna decizie. Descoperă care sunt acestea, dar și alte idei de investiții, pe lângă cele prezentate în acest articol.

 

Imobiliare și proprietăți de închiriat

Pentru a pune în aplicare această idee, este nevoie fie să ai deja un imobil, fie să deții un buget mai consistent pentru achiziționarea imobilului pe care să-l închiriezi ulterior. Apoi, poți să optezi pentru una dintre variantele de mai jos:

 

Închiriere pe termen lung

Dacă alegi să închiriezi imobilul pe termen lung, asta înseamnă să închei un contract cu chiriași stabili și să stabiliți de comun acord prețul chiriei. Ulterior încheierii contractului, costurile percepute pentru chirie vor fi neschimbate pe perioada de timp agreată. Astfel, vei obține un venit constant pe termen lung.

 

În regim hotelier

Spre deosebire de închirierea pe termen lung, închirierea în regim hotelier presupune, în general, contracte pe termen scurt, care pot varia de la câteva zile la câteva săptămâni. În această situație, poți beneficia și de o mai mare flexibilitate în stabilirea prețurilor și în ajustarea lor în funcție de cerere. 

 

Deși, în general, închirierea în regim hotelier implică acțiuni constante de gestionare a proprietății, inclusiv curățare și întreținere regulată, poți să apelezi la firme specializate care să facă asta în locul tău.

 

Afaceri online

Pentru că trăim în era digitală, sursele de venit pasiv depășesc granițele închirierilor proprietăților imobiliare. Iată 2 exemple de venituri pasive pe care le poți obține cu ajutorul mediului online:

 

  1. Creare și vânzare de conținut digital: Dacă ai studii sau ești specialist într-un anumit domeniu, te poți gândi la crearea și vânzarea de e-books, cursuri online, resurse digitale care pot fi achiziționate și descărcate de către utilizatorii interesați de subiectul respectiv.
  2. Marketing afiliat: Prin promovarea produselor sau serviciilor unor companii, poți câștiga comisioane pentru fiecare vânzare generată din linkurile afiliate. O poți face prin dezvoltarea unui blog sau a unui site specializat, în care să implementezi, pentru început, strategii de marketing pentru a atrage trafic și a-l face cunoscut. Ulterior, câștigul provenit din comisioane de afiliere poate fi unul pasiv.

Deschide unui depozit la termen

 

O altă idee care, probabil, presupune cel mai puțin efort dintre toate metodele prezentate în acest articol, este deschiderea unui depozit la termen. Această metodă este eficientă în cazul în care ai deja o anumită sumă de bani pusă deoparte pe care nu plănuiești să o cheltuiești în viitorul apropiat. Îți deschizi un depozit la termen, depui suma de bani și, în funcție de valoarea depusă și de data scadenței depozitului, primești o dobândă de la instituția financiară respectivă. 

 

Alte abordări sănătoase pentru o viață financiară solidă

Indiferent că îți dorești să economisești pentru a investi, a achiziționa un imobil cu scopul de a-l închiria sau pur și simplu vrei să-ți construiești o relație sănătoasă cu finanțele personale, iată câteva abordări care te pot ajuta să îți atingi obiectivele: 

  • Bugetarea: Elaborează un buget lunar realist și ține-te de plan. Analizează-ți cheltuielile și renunță la cele inutile, în favoarea economiilor. Pentru a-ți fi mai ușor, poți pune în aplicare regula 50/30/20 conform căreia 50% din venit aloci pentru cheltuielile de zi cu zi, 30% pentru propriile nevoi și dorințe, iar 20% pentru economii.

👉Află cum poti face saltul de la economii la investitii si cum sa-ti cresti castigul prin fonduri mutuale.

 

  • Economisirea constantă: Cu ajutorul regulii de mai sus, poți dezvolta obiceiul de a economisi o parte din venitul lunar. Îl poți folosi pentru a constitui un fond de urgență sau pentru a-ți construi un viitor financiar mai sigur. 
  • Alegerea asigurărilor adecvate: Pe lângă economisirea constantă, un viitor mai sigur poate fi susținut și de asigurările adecvate. Acestea îți pot oferi protecție financiară în caz de evenimente neprevăzute și, mai mult decât atât, îți pot oferi ocazia de a investi o parte din bani, astfel încât să obții un randament avantajos pe viitor.

👉 O soluție care îmbină randamentul programelor de investiții cu protecția unei asigurări de viață este Planul GenT de la NN. Beneficiezi de o asigurare de viață pe tot parcursul contractului, dar îți și maximizezi câștigul prin investiții direct în aplicația mobilă NN Direct, prin transfer de unități dintr-un fond în altul. 

 

  • Educația financiară: Pentru a găsi și a pune în aplicare cele mai eficiente metode de gestionare a finanțelor pentru tine, nu uita să investești în educația financiară. Înțelegerea conceptelor cheie precum investițiile, dobânzile, taxele și chiar planificarea pentru pensie poate oferi un avantaj semnificativ în luarea deciziilor financiare.

 

Concluzionând, chiar dacă ideile prezentate în acest articol se pot dovedi a fi profitabile, ține cont că nu există o abordare unică care să se potrivească tuturor. De aceea, adaptabilitatea și înțelegerea personală a riscurilor și oportunităților sunt chei ale succesului în construirea unui venit pasiv.